28 ianuarie 2010

Alba-Neagra PFAta

Proiect de lege al ministerului Muncii ce prevedea că persoanele care au venituri nesalariale, datorează contribuţii la pensii, calculate la întreg venitul realizat, eliminându-se posibilitatea existentă în prezent de a opta pentru suma asigurată.


Varianta din 26 ianuarie
„Venitul lunar asigurat este cel stabilit prin declaraţia individuală de asigurare şi care, anual, se regularizează pe baza declaraţiei privind veniturile realizate, depusă la organele fiscale, dacă diferenţa dintre veniturile realizate şi cele declarate este mai mare de 10%”. (articolul 11, aliniatul (2) ).

Varianta din 27 ianuarie
„Venitul lunar asigurat este cel stabilit prin declaraţia individuală de asigurare şi nu poate fi mai mic decât valoarea coeficientului de ierarhizare 1, utilizat in Legea salarizării unice (n.r. salariul minim din sectorul bugetar de 705 lei/lună) şi mai mare decat valoarea corespunzătoare a cinci salarii medii brute.”
O veste bună: plafon maxim pentru taxe
Avocatul Gabriel Biriş, specializat pe probleme fiscale, spune că totuşi, proiectul de lege conţine şi un element pozitiv: plafonarea contribuţiilor datorate lunar, care nu le pot depăşi pe cele datorate pentru cinci salarii medii brute.
Avocatul vine cu exemplul personal. Potrivit legii, membrii baroului contribuie la un sistem de pensii separat de cel public. Nivelul contribuţiilor este de 10%, însă sunt plafonate la 1.000 de lei lunar. Avocaţii plătesc şi contribuţii la pensii, de 5,5%, însă fără să existe plafon maximal. Biriş susţine că, în aceste condiţii, s-a aflat în situaţia paradoxală în care a plătit pentru asigurările de sănătate o sumă de zece ori mai mare decât la pensii, unde cota de impozitare este dublă.
În privinţa taxării PFA-urilor, Biriş spune că "de principiu, este corect ca toată lumea să plătească", iar eliminarea portiţelor prin care persoanele fizice se pot sustrage de la plata impozitelor şi contribuţiilor este un lucru bun.
Însă, în viziunea acestuia, era mult mai bine dacă acest lucru se întâmpla în 2005, odată cu introducerea cotei unice (când problema a fost dezbătută chiar la iniţiativa sa) şi nu acum, în plină criză economică. "Momentul 2005 a fost unic", a completat Biriş.





Sursa: CAPITAL

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu